dinsdag 27 april 2021

Incompetentie

Meneer Pieter Omtzigt vroeg zich af of bij de Belastingdienst soms incompetent personeel werkte. Daar werd de minister van Financiën boos over. Toen ik midden jaren 80 bij de dienst aan een douanesysteem (Sagitta) werkte, constateerde ik incompetentie bij systeemontwerpers en -analisten. Als op dat niveau al een gebrek aan kennis is, zal het met de overige ook wel zo zijn. Bij overheden waar ik voor gewerkt heb vond met scholing vaak veel te duur.

Bij de Belastingdienst gebruikten ontwerpers en analisten standaard voorbeelden, die eerder door externe medewerkers van Volmac gemaakt waren. Ze veranderden hier en daar wat namen en specificaties en gooiden het dan over de muur naar de volgende bewerker(s). Ik kwam daar achter toen een leerling programmeur mij om advies vroeg. Ik ben toen met de analysebeschrijving naar de afdeling Systeemontwerp gegaan. Aan de gezichten van de ontwerpers kon ik aflezen, dat ik daar niets te zoeken had. Maar ja, ik was geen ambtenaar maar iemand uit het bedrijfsleven. Iemand die zijn werk goed wilde doen. Ik heb toen de betrokken ontwerper naar het doel van de programmaspecificaties gevraagd. Toen hij mij die had uitgelegd, vroeg ik hem waarom ie dat niet zo gespecificeerd heeft. Toen kwam ie met wat Volmac voorbeelden aanzetten. Voorbeelden die overeenkwamen met zijn beschrijving van de analyses en dus zodoende kant noch wal raakten. Toen ik vroeg om het voortaan anders te doen (ik had zelf een voorbeeld gemaakt) zei hij, dat daar eerst over vergaderd moest worden. Kijk, toen was ik wel blij dat ie niet bij de Reddingsbrigade werkte. Daar is het niet lullen maar poetsen.
Vergelijk de werkwijze van die ontwerpers maar met het gebruiken van een overeenkomst van een echtscheidingszaak. Die werd gekopieerd, hier en daar aangepast en vervolgens als huurcontract de deur uitgedaan. Compleet met her en der nog echtscheidingsrestanten.
Ik ben van de situatie daar in Apeldoorn toen wel flink geschrokken. Ik had wat meer adequate kennis en vaardigheden verwacht. Die mensen gaan toch immers over belastingzaken?
Uit de notulen is trouwens ook gebleken, dat Rutte c.s. liever de incompetente daders (van de Belastingdienst) in bescherming nemen, dan de slachtoffers. Het milieu bepaalt hoe je je gaat gedragen. Tenzij je je boerenverstand gebruikt.