dinsdag 6 april 2021

Een puntenpaspoort?

Onlangs zag ik een stukje in het nieuws, waarin Chinezen op grond van een soort puntensysteem wel of geen toegang kregen tot maatschappelijke activiteiten, waaronder het reizen. Men doet daar veel op basis van gezichtsherkenning met behulp van camera's. Ik dacht onwillekeurig terug aan de tijd dat onder mijn toezicht een toegangsbewakingssysteem geïnstalleerd werd bij een financiële instelling. Met dat systeem was het eenvoudig mogelijk elk individu te volgen. Maar die functionaliteit stond niet op het programma.
Het Chinese systeem gaat verder dan dat. Men kan strafpunten krijgen wegens verkeersovertredingen, alcoholmisbruik, nepnieuws verspreiden, bekritiseren van de overheid, te veel videogames spelen / kopen enz. Tja, dat gaat ver. Maar dat zou ook zomaar met het vaccinatiepaspoort kunnen gebeuren. Een kwestie van het uitbreiden van de controles.
Op deze wijze kan men een 'onwillige' burger volledig uitsluiten van deelname aan de maatschappij, i.c. huisarrest opleggen.
Een vaccinatiepaspoort kan ook op die manier ingezet gaan worden. Het blijft dan niet beperkt tot een check op gevaccineerd zijn, maar nog veel meer. Inclusief sociale uitsluiting. Brrr!