zondag 28 februari 2021

Opvallend onopvallend

Af en toe lees ik nogal opvallend nieuws. Zoals toen een helikopter in zee stortte bij het eiland Aruba. Toen werd gemeld dat er geen technische problemen waren geconstateerd en dat de bemanning geen blaam trof. Het is natuurlijk het een of het ander. Meestal wil men mensen die verongelukt zijn 'schoon' houden. Dus wordt er niet gemeld dat een omgekomen automobilist dronken of gedrogeerd achter het stuur zat. Hoewel dat ook een les zou kunnen zijn voor anderen. Dan heeft zo'n tragisch ongeluk tenminste ook nog een positieve kant.

Hier in Dronten is een tiener in het verkeer omgekomen. Ze reed tegen een vuilniswagen aan toen ze via een fietspad een weg overstak. Ook hier de conclusie dat de oorzaak van het ongeval onbekend is. Het betreft een oversteekplaats, waar fietsers voorrang moeten geven aan het overige verkeer op de rijbaan. De chauffeur noch de tiener treft enige blaam, aldus het bericht. Raar.
Die oversteekplaats ken ik vrij goed. Ik gebruik hem ook als ik naar en van de loods rijdt op mijn fiets. Het vreemde is, dat ik telkens weer moeite heb met het overzicht op dat punt. Net alsof mijn aandacht meer getrokken wordt door de kant richting een haakse bocht dan naar de andere kant waar zich een rotonde bevindt. Telkens weer let ik er extra op, maar wie weet zit het ergens tussen mijn oren. Of valt het onder verkeerspsychologie? Om die reden steek ik vaak toch maar bij de rotonde over. Daar hebben fietsers weliswaar voorrang, maar het blijft opletten geblazen.