maandag 8 februari 2021

Wat een jochie!

De kleine Luuk komt meestal zondag in de namiddag naar oma en opa. De afgelopen periode vergezeld van zijn zus Emma. Vanwege de sluiting van de scholen. Maar dit keer was ie weer alleen. Nou, dat was weer dolle pret met het manneke. Luuk is heel handelbaar, eet nagenoeg alles en luistert vrij goed. Al heeft meneer soms ook wel zijn kuren in de vorm van een willetje.
Zondagavond gaat Luuk via de badkamer naar zijn bedje op zolder. Maar eerst zoekt hij iets uit om mee in bed te nemen. Meestal is het een autootje. Tja, het zit er al vroeg in. Als Luuk boven slaapt, gaat een van ons ook boven de nacht doorbrengen. Dan hoeven we in voorkomende gevallen niet uit bed om naar boven te gaan. Tot nu toe beperkt een onderbreking van de nachtrust zich tot een : "Ga maar lekker slapen, Luuk." Dat is nadat Luuk opeens 'oma' of 'opa' roept. Hij zit dan rechtop in zijn bedje. Maar het antwoord van opa of oma werkt zeer geruststellend. Luuk zet zijn nachtrust voort. En wij dus ook.
De maandag is een dag waarop Luuk volledig in de belangstelling staat van opa en vooral oma. Soms verbaast hij ons. Toen hij wat gft afval wilde weggooien, wilde hij dat in de verkeerde bak doen. Toen ik zei : "Luuk, in de andere bak", reageerde de kleine boef met : "Sorry opa." en deponeerde de takjes van de druiven alsnog in de gft bak.
De kleine man is ook erg sociaal. Hij deelt graag met anderen. Hoewel Luuk zichzelf prima kan vermaken, maakt hij tussendoor toch even tijd om oma of opa spontaan een knuffel te geven.
Als opa zich op de bank nestelt om even op z'n gemak naar de tv te kijken, komt Luuk met een lachje op zijn vrolijke toet bij hem liggen. Soms pakt hij dan mijn hand om mijn arm over hem heen te leggen. Ja, daar wordt opa's gevoel nog warmer van.
Fenna heeft het erg druk met Luuk. Ze slaapt nauwelijks en let constant op. Pas als Luuk maandag in de namiddag weer vertrekt is Fenna weer als vanouds. Ze ligt nu bekaf te snurken in haar mand.