donderdag 18 februari 2021

Ventilatiekanalen gereinigd

in de badkamer
We spraken vanmorgen over onze mechanische ventilatie. Ik overwoog eerder de kanalen van dat systeem eens schoon te maken. Vandaag was het dan zover. Gelukkig is dit een kleine woning, met alleen een puntdak op de achterkant. Zodoende zijn de kanalen vrij kort. Ik heb toen maar de stofzuiger ingezet met een klein ovaal mondstuk met borstel op de steel.
Die steel kon ik slechts beperkt inzetten. In de badkamer kon ik hem wel gebruiken. Al borstelend en zuigend heb ik het rechte stuk kunnen ontdoen van stof. Een flinke hoeveelheid had zich aan de wand gehecht.
handig...
Na het rechte stuk (van metalen buis) moest ik op zolder zijn om daar bij het ventilatiesysteem, de motor, de rest van het kanaal te doen. Dat laatste deel is een flexibele aansluiting. Door de plooien in die flexibele slang bleef daar erg veel stof hangen. Eerst moest ik de stekker uit de wandcontactdoos trekken. Dat was wat gepriegel, omdat de geniale cv monteur van de firma F. een koperen leiding deels over de wandcontactdoos had aangelegd (foto rechtsboven). Ik heb daarna de slang
weinig ruimte
gedemonteerd en toen, zitten op mijn krent, de slang schoongemaakt. Dat was vanwege de hoeveelheid plooien een monnikenwerkje. Zowel de aansluiting van de badkamer als die van de woonkamer komen vrij dicht bij de afzuigmotor naar boven. Ik heb wel wat creatief  moeten werken, want de steel van de stofzuiger was ingeschoven net te lang. Dus heb ik eerst de losse steel met borsteltje erop in het kanaal gestoken en daarna pas de slang erop gedrukt. Dat was wel goed opletten geblazen, anders zou de steel pardoes in het kanaal kunnen vallen.
terugslagklep (open)
De ventilatie van het toilet is niet aangesloten op het mechanisch systeem. Dat was voorheen gewoon een open verbinding via een buis met de buitenlucht. We hebben daar een losse ventilator in geplaatst en op zolder, tussen de aansluiting van de metalen pijp en de flexibele slang een terugslagklep geplaatst. Het andere eind zit op de dak doorvoer van de pijp. Om daar bij te komen moest ik me wel als een slangenmens gedragen. De doorvoer zit onder het dakbeschot in een zeer kleine ruimte naast het trapgat. Voorheen voelde je de koude wind zo over je rug waaien tijdens de zit op het toilet. De pijp die daar uit het dak steekt is vrij kort.

Tijdens de schoonmaak viel het mij op, dat de terugslagklep minimaal opende als de ventilator draait. Er zit een trekveertje op, dat ervoor zorgt dat de beide klepjes weer dichtgetrokken worden zodra de ventilator stopt. Ik heb het veertje maar verwijderd. Het iets oprekken had weinig effect. Rest mij nog een nieuwe schuimrubberen kraag te kopen voor de deksel in de badkamer. De huidige is zo goed als vergaan.
Er is flink wat stof uit de kanalen gekomen. Gevolg was wel, dat ik de stofzuiger een flinke schoonmaakbeurt moest geven. Maar ja, de kanalen zijn schoon. Ik ben benieuwd in hoeverre mijn oude lijf zal reageren op mijn sluip- en kruipwerk.