zaterdag 6 februari 2021

Geen winterbanden

Voor mijn en onze auto's en leaseauto's heb ik nooit winterbanden gebruikt. En dat terwijl er in die jaren nog aardig wat sneeuw uit de lucht viel. Maar ja, toen waren er nog bikkels en goede chauffeurs, hè? Ik herinner me nog, dat we in de Fiat 128 's avonds in de jaren 70 in een heuse sneeuwstorm van Drunen naar Zoetermeer zijn gereden. Onderweg zagen we een aantal auto's, dat in de berm terecht gekomen was. Sommige in het zelfde spoor van hun voorganger. Ik lette niet alleen op de sporen, maar ook op de vangrail. We reden met lage snelheid de gehele route op een witte muur af. Vandaar dat ik geregeld overschakelde tussen gewone en parkeerlichten. Zonder licht zag ik meer. Over de rit van zo'n 100 km deden we bijna 3 uur. We kwamen ongedeerd en zonder blikschade
weer thuis. Ik herinner me nog dat ik autobanden van Kleber op de Fiat had. Banden met een vrij grof profiel. Die keus had meer te maken met de looks dan met veiligheid. Ook op de leaseauto's kwamen geen winterbanden. Tenminste, niet op die van mij. Ik heb wel antislipcursussen gedaan. Ik zat nogal veel op de weg om medewerkers van mij te bezoeken. Die waren her en der in den lande gedetacheerd. Voor een scooter heb ik wel banden met een grof profiel gehad. Lekker door de sneeuw karren.
Later ben ik wel gaan kiezen voor all seasons banden voor de auto. Maar nooit voor winterbanden. Onze auto's vonden dat geen enkel probleem. 's Winters gingen wij nooit naar besneeuwde gebieden. We zaten / zitten liever bij de kachel.