maandag 15 februari 2021

Bijvoeren

hoezo minder?
Soms waarschuwen mensen, dat het beter is de (water)vogels geen brood te voeren. Ik zal niet direct zeggen 'onzin!', maar zo'n 70 jaar later zie ik nog steeds erg veel vogels. Ik heb niet de indruk dat na al die generaties eenden, zwanen, ganzen, meeuwen, musjes enzovoort aan het uitsterven zijn, vanwege het eten van brood. Zelf heb ik de opvatting, dat ook dieren zich aanpassen; evolueren. Dus ook vogels. Neemt niet weg dat brood o.a. zout bevat. Maar ja, mensen eten het ook. Een andere opvatting van mij : wat slecht is voor planten en dier is ook slecht voor mij. Daarbij gaat het niet alleen over eten, maar ook over bestrijdingsmiddelen. In veel situaties hebben mensen de leefomgeving van dieren verstoord.
heerlijk zondigen
Laatst las ik weer zo'n bericht over ganzen. Ze zouden voor overlast zorgen. Maar ja, die beesten waren er eerst. Dan komt de mens, die vervolgens gaan klagen over de aanwezigheid van ganzen. Mensen leggen aantrekkelijke gebieden aan voor beesten (o.a. wateren, weilanden en akkers), maar die mogen daar dan niet komen. Nee, dat is enkel voor de mens. Om die reden verdwijnt o.a. de huismus. Niet vanwege het brood, maar omdat het nestelen onmogelijk gemaakt wordt,
op de koffie
o.a. door bescherming van daken. Er is sprake van een omgekeerde wereld, waarin het wezen mens zich als een soort überdier gedraagt.
Dat überdier heeft afgelopen vorstperiode plots besloten dieren bij te voederen. Iets wat in de Oostvaardersplassen zogenaamd niet nodig was. Maar ja, je moet als burger niet met ideeën of adviezen komen. Daar zijn ambtenaren voor. Kortom, ik blijf de vogels voeren. Ook met brood. Dat zijn ze gewend.