dinsdag 16 februari 2021

Ze zeuren weer

Gebleken is, dat men bij het vaststellen van de vervuiling van houtkachels een misrekening gemaakt heeft. Dankzij de nieuwe berekening levert het stoken van houtkachels levert meer fijnstof op. Een andere berekening, bedoeld voor de liefhebbers van houtkachels, zal aangeven dat houtkachels zeer weinig vervuilen vergeleken met de biomassacentrales en het (weg, water en lucht) verkeer. De biomassacentrales vreten ook nog eens complete bossen weg. 
Een week of wat geleden schreven de media, dat de fijnstof rond de grote steden eindelijk onder het vereiste niveau is gekomen. Dat kwam toen niet doordat er minder houtkachels gestookt werden, maar omdat er minder verkeer was. Het scheelde een slok op een borrel.
Volgens mij is het nieuws rond de houtkachel enkel bedoeld om de feitelijke vervuilers (centrales en verkeer) buiten beeld te houden.
Ik zou me als houtstoker nergens van aantrekken. Zorg gewoon voor een goede verbranding (droog, onbehandeld hout) en een schone schoorsteen. Een kampvuurtje is ook geen probleem. Ik zou me het beetje gezelligheid en warmte niet door dit soort berichten laten afpakken. Ze zeuren weer.