vrijdag 26 februari 2021

Building Alaska

Terwijl ik uitgestrekt op de bank lig te kijken, staat Tom op mijn buik te stampen. Oké, de bolling mag wat minder zijn. Gelukkig gaat ook Tom liggen en kan ik rustig naar een ander favoriet tv programma kijken : Building Alaska. Over mensen die midden in de wildernis een woning / hut bouwen.
Er wordt veel hout gebruikt dat in de directe omgeving gekapt, gezaagd en bewerkt wordt. Zoals de vaklui met het hout en de bouw omgaan, getuigt van deskundigheid. Daarin speelt de kettingzaag een hoofdrol. Het bouwen van een blokhut gebeurt veel met behulp van dat gereedschap. Niet alleen om de stammen op maat te zagen, maar ook om de verbindingen te maken.

Interessant zijn de bouwtechnieken die gebruikt worden. In Alaska is het isoleren van een woning uiteraard van levensbelang. De wanden herken ik wel wat structuur betreft. Hier worden ze op bijna dezelfde manier van houten geraamtes gemaakt, maar voornamelijk als tussenwand. Ik heb dat een zoon van ons zien doen en ik keek op hoe snel zo'n wand inclusief isolatie en bekleding (gipsplaat) geplaatst is.
Het enige waar ik telkens weer moeite mee heb zijn de ongelukken. Want veiligheidsmaatregelen, die zijn er nauwelijks. Ik bedoel zonder beveiliging op een dak werken en vervolgens met het gereedschap in je handen naar beneden donderen, lijkt mij levensgevaarlijk. Dat doen ze zelfs wanneer het regent en het dak spiegelglad is. Maar zelfs na een valpartij van 3 tot 5 meter hoog gaat men weer omhoog zonder beveiliging. Veel materiaal wordt met een helikopter aangevoerd. Terwijl de zware last aan een kabel bungelt lopen of staan daar timmerlui onder. Als er dan wat gebeurt, dan helpt zo'n plastic helmpje echt niet. Vanwege het kostbare vervoer is het zaak alles heel goed in te plannen en te berekenen. Een tekort aan schroeven of spijkers kan veel geld gaan kosten.
Veel van dergelijke bouwprojecten staan erg onder tijdsdruk. De zomer is er kort en het weer werkt meer tegen dan mee. Maar het resultaat vind ik telkens weer prachtig.