donderdag 18 februari 2021

Op naar de lente?

Het kabinet heeft net weer ingegrepen. Er moet hoe dan ook een Elfstedentocht gereden worden. Soms raak zelfs ik de draad kwijt. Ik las over onze ijstijd :
 De laatste ijstijd begon ongeveer 115.000 jaar geleden en eindigde ruim 10.000 jaar geleden. Tussen 115.000 en 130.000 jaar geleden was het klimaat warm. Die periode is vergelijkbaar met nu qua temperatuur. De één-na-laatste ijstijd was zó koud dat gletsjers uit Scandinavië ook Nederland bedekten.
Volgens veel wetenschappers (meteorologen) is de IJstijd nog niet voorbij. De verandering van het klimaat van koud naar warm is nog steeds gaande. Andere wetenschappers (o.a. archeologen, geologen en paleontologen) stellen, dat eerdere beschavingen onder water verdwenen zijn. Zij baseren dat op vondsten, waaronder bouwwerken, ver onder het zeeoppervlak.  Die bouwwerken stonden volgens hen zo'n 10 tot 20.000 jaar geleden nog op het droge. Kwam dat door bodemdaling of door stijging van de zeespiegel? Tussentijds hebben zich zeer hoge waterstanden (o.a. de Zondvloed?) voorgedaan. Ze zouden af te lezen zijn aan de hand van de aardlagen. Daarin is ook te zien dat de aarde door een flinke brand geteisterd is geweest (Laag van Usselo). Voorlopig houd ik het er maar op, dat de waarheid ergens in het midden zal liggen.
De winters worden alsmaar korter en minder koud. Met de hogere temperaturen komend weekend (zo'n 15 Celsius) lijkt het vroeg lente te worden. Ik wacht nog steeds op de palmbomen, die mij als jochie ooit beloofd werden toen de meester vertelde over ons klimaat. Eindelijk klappermelk. Met suiker!