vrijdag 8 mei 2020

Witte kool met kaassaus

Toen ik gisteren een blik in de koelkast wierp, zag ik een stuk witte kool, een pakje maffia worst (ook wel chorizo genoemd) en een aangebroken zakje strooikaas. Het besluit was snel genomen : een ovenschotel van witte kool, chorizo, strooikaas en aardappeltjes. Ik heb zowel de aardappeltjes als de kool (beide in blokjes gesneden) eerst met wat zout gekookt. Met een pakje uit een andere kast heb ik tussendoor een kaassaus gemaakt. Gemak dient de mens. Uit weer een andere kast heb ik voorzichtig een ovenschaal tevoorschijn getrokken.
Toen de kool beetgaar was, heb ik hem afgegoten en er nootmuskaat doorheen gemengd. Geen boter, want ik heb kaassaus. Met die kool heb ik eerst de bodem van de ovenschaal toegedekt. Daarna heb ik de afgegoten, gare aardappeltjes er overheen gedaan. Vervolgens heb ik plakjes (6) worst er bovenop gelegd en de kaassaus er overheen gegoten. Ter afsluiting heb ik de strooikaas er bovenop uitgestrooid.
Voor het opdienen, ik moest even wachten op de terugkeer van Sonja, heb ik de schotel in de oven gezet. Op 220 graden gedurende een half uur. De kool, aardappeltjes en de saus waren immers al warm. Gedurende het laatste kwartier heeft Sonja een paar schnitzels gebakken. Ik mag wel met enige trots zeggen, dat de witte kool schotel met schnitzel ons prima gesmaakt heeft.
Toen ik zo met die kool bezig was, schoot mij opeens te binnen, dat mijn moeder weleens rolletjes van gehakt in koolblad maakte. Ze bond ze met een draadje dicht. Die gevulde rolletjes smaakten ook heerlijk. Misschien voor een volgende keer. We gebruiken witte kool meestal enkel voor de bami.