woensdag 13 mei 2020

Onder toezicht

Diverse keren heb ik programma's gezien waarin mensen tot bijna op de minuut gevolgd worden door hun partner. Hetzij via hun telefoon of een tracker dan wel via al dan niet verborgen camera's. Gisteravond zag ik een voorstukje van een komende uitzending, waarin iemand een camera in de huiskamer gemonteerd had. Zo kon de 'heer' des huizes zijn partner in de gaten houden. Ik weet niet of die camera uit jaloezie of achterdocht geplaatst is of vanwege een soort mentaliteit van een slavendrijver.
Er is natuurlijk ook nog een andere partij, de partner van de cameraman. En die vindt het blijkbaar oké, want de camera hangt er nog. Tijd voor therapie. Voor beiden. Stiekem op elkaars telefoon kijken is ook zo'n verschijnsel. Ook dat gedrag is gebaseerd op wantrouwen.
Ik mag dan vaak te goed van vertrouwen zijn, maar ik ben ook best wel wantrouwig. Zoals na het lezen van het bericht, dat Facebook fake nieuws gaat bestrijden. Als ik zie wat Mark Z nu al verwijderd, dan wordt het straks dus nog erger. De tendens is dat alles wat niet aansluit op bepaalde meningen, stromingen geweerd wordt. Ik mis op andere sites nu al video's waarin bepaalde, gerenommeerde geleerden zich kritisch uitlaten over de klimaatgekte, de EU en/of de aanpak van het Coronavirus. Vrije meningsuiting is een recht. Zolang die 'vrije' mening maar aansluit op die van de overheden en/of op het links gedachtegoed.