woensdag 27 mei 2020

Een klimaatverandering

oude situatie
Het klimaat verandert en dus moeten wij ook veranderen. Laatst moest ik weer glimlachen, toen een weerdeskundige zei dat de temperatuur aan het stijgen is. Tja, dat hoorde ik al op school als zijnde een toekomstbeeld. En nu mag ik het zelf meemaken. Het gaat blijkbaar sneller dan men had verwacht.
Onder de overkapping hebben we aan de zijkant twee luiken (met bloemetjes) en een raam met plexiglas. De plexiglasplaat kan eruit gehaald worden als het te warm wordt. En het wordt alsmaar warmer onder de kap. Het verwijderen / schuiven van het raam is wel een wat lastig gebeuren. Het plexiglas zit tussen twee h-profielen waarin het wel heen en weer kan schuiven. Het was bedoeld als schuifraam, maar het werkte niet naar behoren. Sonja vroeg of ik van dat raam ook een luik kon maken. Met scharnieren aan de bovenkant. Alles is technisch mogelijk, dus ja. Daarna moest het creatieve brein aan het werk. Het moest dus een raam worden met aan de bovenzijde de scharnieren, zodat het omhoog opengeklapt kan worden. Met een haakje wordt het opengeklapt raam dan aan een van de dakbalkjes gehangen. Net zoals bij de huidige luikjes.
nieuwe situatie binnen
Omdat het plexiglas nogal dun is (en dus niet zo stijf als een glasplaat), heb ik een lijst gemaakt. Ik heb daarvoor de aanwezige alu h-profielen gebruikt, waarin de plaat nu gemonteerd is op het kozijn.
Van multiplex hout heb ik een 'lijst' gemaakt. Voor de verandering en de stevigheid heb ik er een rond gat in gezaagd. De multiplex lijst gaat, na geschilderd te zijn, samen met het plexiglas in het aluminium h-profiel. Ik maak speciale hoekverbindingen. Een dun laagje siliconen kit moet de boel bijeenhouden. Daarna kan ik de scharnieren erop gezet en het geheel opgehangen.
Van het een kwam het ander. Toen ik de verfkwast in mijn handen had, heb ik de buitenboel ook maar een likje gegeven. Ook dat is nog niet af, maar de eerste laag zit erop.
nieuwe situatie buiten
Het raam kan nu eenvoudig geopend en gesloten worden. Het ziet er ook speelser uit met zo'n grote patrijspoort. Ik heb het provisorisch gemonteerd. Voor de overnachting. Morgen ga ik ermee verder.