vrijdag 15 mei 2020

Angst voor 5G

Ik begrijp best dat er veel mensen bang zijn voor het 5G netwerk. Ik heb presentaties gezien van zowel de techneuten (die groot voorstander zijn) als van medici, die waarschuwen voor de stralingseffecten. En dan zijn er nog de deskundigen, die zich bezighouden met het privacy-aspect.
Het interessante is, dat de techneuten de privacy- en gezondheidsrisico's weglachen. Maar ja, daar zijn het techneuten voor en geen specialisten op het gebied van de gezondheid en privacy.
Wat de privacy betreft : volgens de techneuten zal een 5G netwerk veel beter in staat zijn om een mobiele telefoon te kunnen volgen. Mits het aantal masten flink uitgebreid wordt. Obstakels zoals huizen en dergelijke maar ook neerslag hebben een nadelige invloed op de (directe!) verbinding met de smartphone en andersom. Het netwerk zal ook vele malen sneller en met veel grotere hoeveelheden data kunnen versturen. Voor de gewone mens nauwelijks interessant, tenzij die het nodig vindt 2 minuten tijd 50 films te downloaden. Of wel : wat hebben wij eraan? Weinig tot niets. Maar anderen wel. Bedrijven als Google en Amazon bijvoorbeeld. Zij krijgen als grootste afnemers de overheden en de multinationals. Zij kunnen cruciale informatie tegen flinke betaling kopen. Ja, ook hier draait het uiteindelijk weer om geld.
5G is in eerste instantie ontwikkeld voor militaire doeleinden met als een van de speerpunten 'crowd control'. Of wel 'big brother is watching you'.
De uitbraak van het Coronavirus is een mooie gelegenheid om onder die dekmantel de basis te leggen voor meer grip op de bevolking. Het kan zijn dat de smartphone als ID ingezet gaat worden, om op die manier iedereen te verplichten een mobiele telefoon (uiteraard met bepaalde apps) bij zich te dragen. Wordt dit het alternatief voor een chip in de nek? De mogelijkheden zijn legio met alle risico's van dien. Het is maar dat je het weet. Ik ben geen doemdenker. Er is wel steeds vaker sprake van oneigenlijk gebruik en misbruik.