zaterdag 30 mei 2020

Speelgoed maken

wat restanten hout
Mijn opa maakte een keer speelgoed voor ons. O.a. een vrachtwagen. Ik herinner me ook de afbeeldingen van Sneeuwwitje en de 7 dwergen, die hij met een figuurzaag had uitgezaagd. Zo maakte hij een draaimolen / carrousel, een lamp en een kapstokje. Als hij aan het zagen was, mochten wij niet het zaagstof wegblazen, want zo zei hij : "Dan breekt mijn zaagje." Ik ben een paar keer als een (angst)haasje de deur aan de Koningstraat uitgerend, omdat het zaagje brak. Ik horode mijn opa tieren : "Je hebt geblazen!", terwijl ik helemaal niet geblazen had. Ja, dan was ik flink boos op mijn opa. Mij de schuld geven. Ik had al veel moeite met onrecht.
een romp en een bijna vleugel
Deze opa maakt dus ook speelgoed. Dat deed ik ook al toen ik nog jong was. Ik maakte mijn eigen speelgoed. Van houtrestanten van de bouw. Zoals eerder verteld, gebruikte ik het keukengerei van mamma als gereedschap. Daar ben ik vaak op aangesproken. Maar als ik haar dan vertelde waarvoor ik het gebruikte, dan zei ze verder niets. Later heb ik voor de kids ook een paar keer speelgoed gemaakt. Nu ik zelf opa ben ga ik ook maar eens aan de slag. Met dit verschil : van mij mag je zo hard blazen als je wilt. Ik gebruik namelijk een decoupeerzaag.
een bijna vliegtuigje
Ik zag wat restanten hout liggen (net als vroeger) en zag er opeens een vliegtuigje in. In een stuk bezemsteel zag ik de wielen en de motorgondels. Ja, ja. Een kwestie van stukje van 3 cm afzagen en dan in de lengte doormidden. De helften vormen onder de vleugel gelijmd de motoren. Het multiplex dat ik van het klapraam over heb worden de vleugels en staart. Ik heb nog een paar hoekijzertjes liggen, zodat ik de wielen onder de romp kon schroeven.
Het bouwpakketje is klaar. Een volgende keer het vliegtuig in elkaar zetten. Ik ga nog op zoek naar twee propellers. Ik weet niet hoe ik staartwiel ga doen. Maar daar zal Willem McIJver ook wel een oplossing voor vinden. Als dat ook geregeld is rest mij enkel nog het lakken.