woensdag 20 mei 2020

Een extra kraan


Nu het minder regent, raakt het water in de regenton vrij snel op. Dus wordt er met kraanwater gesjouwd. Reden voor Sonja om een extra kraantje te willen hebben. Een buitenkraan zou mooi geweest zijn, maar de oude baas heeft geen zin om moeilijk te gaan doen. Hij zou dan in de kruipruimte aan de slag moeten gaan. Met het verstrijken der jaren heeft die ruimte onder het huis geleidelijk tot een heel andere beeldvorming bij mij geleid. Als ik daar ben, dan lijkt het net alsof ik begraven ga worden. En dat wil ik niet. Ik heb namelijk voor een crematie gekozen. Dus komt er een extra kraantje in het toilet (foto 1). Het kleinste kamertje bevindt zich pal naast de achterdeur, dus ideaal.
Na een korte blik op de komende plaats delict, heb ik een boodschappenlijstje opgesteld. Vervolgens ben ik op de fiets gesprongen om zo'n 5 km verderop de bouwmarkt te bezoeken. Daar heb ik ook gelijk maar een tube met harder voor de filler gekocht.
Weer thuis ben ik eerst aan de koffie gegaan. Daarna ben ik de gekochte onderdelen in elkaar gaan zetten. Nog niet gesoldeerd, maar los. Als een concept. Toen ik daarmee bezig was, schoot mij pas te binnen dat ik geen gastankje meer had voor mijn brander. Dat had ik gisteren al gezien, maar ja... geheugen en zo (zucht). Dus ik weer op de fiets naar de bouwmarkt. Maar ach, ik denk maar zo : mijn slechte geheugen houdt op die manier mijn lichaam in beweging.
het concept
In het toilet wordt de kraan gevoed door een 12 mm buis, waarop een snelfitting zit. Een speciale, 12 x 10 mm, want de kraan heeft zo'n rvs slangetje van 10 mm. Die koppeling zal ik moeten vervangen door een gewone haakse 12 mm. Vlak daarna komt een T koppeling 12 x 10 x 12 waar de bestaande kraan op aangesloten gaat worden. Dan gaat de leiding naar beneden richting de muurplaat, waar de kraan ingedraaid wordt.
Ik heb maar geen buitenkraan (met sleuteltje) gekocht. Ik heb zo'n kraan die gebruikt wordt om de cv ketel te vullen. We willen graag de kraan afsluiten, zodat kinderhandjes hem niet stiekem openzetten als ze op de wc zitten te klieren. Vandaar het idee van de kraan met zo'n los sleuteltje. Maar dat ding kost bijna € 40,=! Ammenooitniet. Dus is het een kraantje van € 7,= geworden.
Eind van het kraanliedje is dat ik een verkeerde koppeling gebruikt heb en dat mijn gasbrander op de een of andere manier kaduuk is. Ik heb een origineel tankje gekocht (van hetzelfde merk als de brander, maar ondanks dat ik hem zeer zorgvuldig plaatste stroomde er gas weg! Kortom, mijn klus liep af met een sisser. Uithuilen en opnieuw beginnen. Het is niet anders. Zucht.