woensdag 13 mei 2020

In de schaduw van de Vuurwerkramp

Het is vandaag 20 jaar geleden toen er zich een ware ramp voltrok in Enschede. Daar ontplofte een groot magazijn met vuurwerk. De ramp veroorzaakte ruim 20 doden, bijna 1.000 gewonden en een enorme schade. Rond de ramp hangt 20 jaar later nog steeds een wolk van geheimzinnigheid. Logisch, want de lokale overheid is hierin ook verdachte. De ramp is voor mij onlosmakelijk verbonden aan de tweede inbraak in onze tweewielerzaak.
Het was die ramp, die de schadeafhandeling van een inbraak in onze tweewielerzaak  ernstig vertraagd heeft. Logisch, want Enschede was vele malen erger. Het was de tweede inbraak in de winkel. De eerste had een aantal weken eerder plaatsgevonden. Toen was veel schade aangericht (ruim Hfl. 80.000,=) en weinig ontvreemd. De tweede inbraak ( de schade van de eerste was nog niet hersteld) had als resultaat een bijna lege showroom en een geplunderd magazijn (schade inclusief omzetderving zo'n Hfl. 150.000,=).
Omdat er geen schade-experts beschikbaar waren vanwege de ramp in Enschede, moest de winkel een maand gesloten blijven. Voor een bedrijfje dat bijna 2 jaar eerder gestart was, bleek de gevolgschade dodelijk te zijn. Gelukkig konden we de zaak zonder verliezen verkopen.