zaterdag 1 december 2018

Vrijdag patatdag

Vrijdag is het bij ons vaak 'patatdag'. Een onderdeel van ons gezond-eten programma, waarin een dag in de week vrijgemaakt is voor de snack. Dus ook vandaag ruikt het hier naar een snackbar. We doen dit trouwens alleen als de kinderen op de vrijdag langskomen. Als we met z'n tweetjes zijn eten we meestal gewoon.
Het is overigens niet alleen patat eten, hoor. We hebben er meestal groente bij en andere snacks. Zelf vind ik de sla het fijnst om bij de patat te eten. Of sperziebonen. Ik maak een kom sla met de bekende ingrediƫnten (sla, tomaat, komkommer, gesnipperde ui die ik deels door de knoflookpers haal) en doe daar dan voor de liefhebbers een kommetje met tonijn (uit blik) bij.
De bekende frikandellen maken ook vaak deel uit van de hap. Maar het kan even goed shoarma of kebab zijn. Of een gegrilde kip of rollade.
Het voorbereiden van de maaltijd vergt enige organisatie. Het komt erop neer, dat alles, behalve de patat klaar is. Het vlees maak ik vooraf klaar en houd ik warm in de oven. De sla ook, maar die verdwijnt in de koelkast. De (voorgebakken diepvries) patat heeft zijn eerste frituurbad achter de rug en lekt uit in een vergiet. Tussentijds dek ik de tafel, zodat bijna alles gereed is voor het eetfestijn. De uitschuifbare tafel wordt wat vergroot door het plaatsen van een extra blad in het midden. Zodra de eters gearriveerd zijn, hoef ik enkel de patat nog een keer te laten afdalen in de frituur. De rest trek ik kant en klaar tevoorschijn.