dinsdag 4 december 2018

Een andere werkbank

Vanmorgen zijn we flink bezig geweest in de loods. Er moest een werkbank gemaakt worden in een hoek. Zelf heb ik eerst een 'desk' verwijderd die daar in de hoek stond. Er stond een aantal onderkasten van een oude keuken en een mooi, dik werkblad met een bankschroef erop in de loods (wie wat bewaart, heeft wat). Het blad was bedekt met een rvs plaat met een opstaande rand aan de achterkant. Luxe hoor! Van die delen ging ik dus een werkbank maken.
Nadat de desk verwijderd was, heb ik eerst extra ruimte gemaakt door rekken en een kast zo'n 30 cm naar links te verschuiven. De rekken zaten tegen de achterwand geschroefd en dat moest dus opnieuw gebeuren. Daarna hebben Sonja en ik de onderkasten geplaatst en waterpas gesteld. Met de verstelbare poten onder de kasten ging dat gemakkelijk en nauwkeurig. Ik, liggend aan Sonja's voeten, draaide aan de poten, terwijl zij het luchtbelletje in de waterpas controleerde.
Daarna ging het werkblad erop. Dat was een vrij zwaar geval. Maar ook dat lukte. Het blad had een wat ongelukkige maat : veel te lang voor twee kasten en net te kort voor een smalle derde. Die derde was trouwens ook een paar millimeter dieper en hoger dan de andere kasten. Gelukkig liggen er voldoende houtrestanten om de leemte bovenaan op te vullen. Dat gebeurde met een balkje met opstaande rand. De laatste voorkomt dat aan die kant spullen en/of afval op de grond vallen. Vervolgens heb ik de hele mikmak gezekerd met schroeven. De onderkasten vormen nu een solide geheel. De deurtjes heb ik achterwege gelaten. Een open onderkast leek ons beter. Je kunt zien wat erin ligt en..... wanneer het een rommeltje wordt. Tot slot heb ik de plinten op maat gezaagd en aangebracht. Het meeste is gedaan en de baas is tevreden. Terwijl ik bezig was met de werkbank, heeft Sonja andere zinvolle en deels dringende klussen gedaan. Oma en opa zijn dus weer zeer zinvol bezig geweest.
Ik ga nog wel de onderkasten vastzetten aan de achterwand. Het was inmiddels half vier geworden en tijd om te stoppen. Fenna lag met smart op ons te wachten, om uitgelaten te worden. Daarna was het theetijd.