zondag 30 december 2018

Kwetsbaar op de motorfiets


Toen ik het nieuws las over het verongelukte duo op de motorfiets, schudde ik toch weer mijn grijze hoofd. Ik vond het ongelooflijk dom om als motorrijder, nota bene met een passagier achterop, zo te reageren. Meneer was blijkbaar vergeten hoe kwetsbaar hij en zijn passagiere zijn. Eerder zag ik soortgelijk rijgedrag bij motorrijders na de TT in Assen. Die dachten ook onkwetsbaar te zijn en sterker dan een auto. Idioten zijn het.
Zelf ben ik rijdend op de motor ook diverse keren in gevaarlijke situaties terechtgekomen door automobilisten. Maar ik heb telkens weer gedacht aan mijn eigen veiligheid en kwetsbaarheid. Om die reden is anticiperen zo belangrijk. Ook toen een jongeman met zijn vriendje in de auto zowat met de bumper tegen mijn achterband plakte bij een snelheid van 80 km / uur, bleef ik rustig. Ik had toen ook iemand achterop, maar ben geen egotripper. Rustig blijven, snelheid verminderen en de automobilist laten passeren. Ik heb ook een paar keer de rijbaan van binnenwegen omwille van mijn veiligheid verlaten door bij bushaltes en pechstrook te stoppen. Zo konden haastige bumperklevers passeren. Ik had en heb nog steeds liever tien van die idioten voor me dan een achter me.
In sommige reacties over het ongeval las ik, dat het stel ultra linkse activisten waren. Iemand, blijkbaar een kennis van hen, stelde het gedrag van de motorrijder ten tijde van de ruzie te herkennen. "Hij accepteert niets van een ander", was het commentaar. Dit keer dus wel, namelijk de dood en niet alleen van hemzelf. Triest. Op de motorfiets verlies je het van een auto :