dinsdag 18 december 2018

Creatief met geld

Gezien de flinke stijging van de kosten voor levensonderhoud (alleen al energie gaat zo'n 25 euro / maand omhoog en daar komt de btw verhoging voor de dagelijkse boodschappen ook bij en dan de rest nog), zullen we nog creatiever en zuiniger met ons pensioentje moeten omgaan. Rutte heeft diverse keren bezworen, dat we vooruitgaan. Maar de realiteit is zoals gewoonlijk heel anders.
Eerlijk gezegd baal ik telkens weer, wanneer ik lees over de miljarden winst die bepaalde bedrijven jaarlijks maken. Om die reden zag ik de vrijstelling van dividendbelasting niet zitten. Als ik het dan toch heb over je verantwoordelijkheid nemen, dan is er meer te doen; op een andere manier.
Wat zou er nou mooier zijn, wanneer men bedrijven die goede winsten maken zou verplichten een groot deel ervan in maatschappelijke doelen te investeren. Dus niet een keer per jaar een muurtje behangen. Laat de tabaksindustrie maar het geld ophoesten (?) voor onderzoek naar kanker en copd.
Laat de auto-industrie samen met de energiebedrijven (waaronder oliemaatschappijen)  en een groot aantal bedrijven waar plastic geproduceerd en/of gebruikt wordt het schoonmaken en -houden van het milieu financieren en uitvoeren. De wapenindustrie (ook met miljarden aan winsten) zorgt voor de wederopbouw van verwoeste gebieden en de slachtoffers van gewapende conflicten. Zo'n bedrijf als Unilever kan samen met andere de honger gaan bestrijden. En tot slot zouden alle miljardairs ervoor kunnen zorgen, dat elk kind onderwijs kan krijgen.
Er is geld genoeg, maar de verdeling is zeer asociaal geregeld.
En dan rest ons nog het gebruik van drugs. Linkse partijen willen het legaliseren. Er zijn er die vinden dat de overheid zich in de drugs moet gaan begeven. Het lijkt mij beter, dat de voorstanders en gebruikers naar een psychiater gaan in plaats van pilltjes te slikken. Wie niet eens meer van een feestje kan genieten zonder drugs, heeft psychische problemen. Drugs staan gelijk aan criminaliteit. Legaliseren van drugs betekent criminaliteit bevorderen en toestaan.