vrijdag 7 december 2018

Oostvaardersplassen

Een rechter heeft geoordeeld, dat de gezonde beesten in de Oostvaardersplassen afgeschoten mogen worden. Een groot aantal boswachters heeft daar moeite mee. Met het uit de hand laten lopen van de situatie hadden deze boswachters geen moeite, want dat was toen 'het beleid'. Beleid was er ook toen iemand besloot dat een bepaald volk moest verdwijnen. De kampbeheerders werden na de oorlog ook gestraft, omdat zij dat beleid hadden uitgevoerd. De boswachters dus niet, want dat is anders hè. Het is maar net hoe het uitkomt.
Komt bij dat het hier slechts om dieren of beter beesten gaat. Dat laatste woord werkt wat verzachtend bij het afschieten. In de rechtbank was geen dier aanwezig. Slachtoffers spelen ook nu geen rol van betekenis.
Zelf heb ik de rechtspraak in het algemeen niet zo hoog zitten. Rechters e.d. zijn ook ambtenaren en in dit geval spelen andere ambtenaren, de (lokale) overheden, een belangrijke rol. Collega's vallen elkaar niet af. Als de overheid iets in zijn kop heeft zitten, dan...