maandag 10 december 2018

Hij staat!

Zoals ik me vanmorgen tussen half drie en drie uur heb voorgenomen, ben ik vandaag eerst begonnen met het afrollen van de kabelhaspel voor de elektriciteit. Het snoer loopt van achter het huisje via het da, de buitenmuur en het platte dak aan de voorzijde naar de voortuin. Hoog maar niet bepaald droog vanwege het weer.
Dit keer had ik genoeg aan de huishoudtrap. Dat ding wiebelde wel af en toe, maar de trap en ik bleven keurig overeind. Daarna tilden Sonja en ik de boom (geplant in een emmer) naar zijn plek, op een paal. Toen de boom op het plateau stond, merkten we dat de paal niet echt stevig in de grond stond. Er heeft sinds het voorjaar een bakje opgestaan met een plant erop. Maar de emmer met de kerstboom is een stuk zwaarder en zal meer wind vangen. De boom stond zo stevig als een Gronings huis bij Slochteren. Ik besloot de paal wat klappen op de kop te verkopen met een zware kloofbijl. Voor alle zekerheid legde ik een balkje op het plateau. Maar na de laatste klap ging het alsnog mis : het houten plateau spleet in twee stukken. Van die dingen dus. Ik heb de beide delen op een ander vierkant houten plaatje gemonteerd en dat weer op de paal vastgezet.
Toen de emmer met boom er weer opgezet werd, stond ie zo stevig als een huis (elders). Daarna heeft Sonja de verlichting aangesloten en aan de andere kant, achter het huisje hem gekoppeld aan de tijdschakelklok. We kunnen vrolijk de feestdagen in. Dit jaar geen grote kerstboom op het gerenoveerde pleintje, maar een mini exemplaar voor het raam.