zondag 5 augustus 2018

Warmte buiten houden

Het lukt ons nog steeds de warmte uit het huisje te weren. Zodra de buitentemperatuur oploopt, gaan ramen en deuren dicht. Mede dankzij de zonwering blijft het op die manier koel in huis.
's Morgens vroeg zet ik soms ook een ventilator aan, die in de vensterbank voor een raam staat. Dat ding blaast dan koele lucht naar binnen, die via het geopende raam van buiten wordt aangezogen.
De zonwering bevindt zich bij ons huisje aan de buitenkant. Alleen het kleine dakraam heeft zonwering aan de binnenkant. Maar dat kleintje kent enkel 's morgens een uurtje zon. Zonwering aan de buitenkant is naar mijn mening effectiever, dan die aan de binnenkant. De laatste manier laat de warmte toch binnen en verspreidt die vervolgens in het betreffende vertrek. Indirecte opwarming dus.
redneck airco
Ook voor de camper hebben wij zonwering aan de buitenzijde gemaakt. Ik heb aluminium peesprofiel boven de ramen gemonteerd, waar we het zonweringsdoek (voorzien van een pees) in schuiven. Ondanks de getinte ramen, wordt het zonder die zonwering behoorlijk warm. Nu ik het dak geïsoleerd heb met een plaat 6 mm trespa, blijft het een stuk koeler dan voorheen in het busje.
Wat mijn redneck airco betreft, de mannen waren er blij mee. "Wat kan dat ding blazen!", was een opmerking.