zaterdag 25 augustus 2018

Autoritair en brutaal

Als kind speelde ik niet vaak buiten. Mijn mamma wilde niet dat ik net zo zou worden als de Hollandse kinderen. "Maar ik ben hier ook geboren", dacht ik toen. Die Hollandse kids hadden, volgens haar, een grote mond en waren veel te brutaal. Het duurde niet echt lang eer ik begreep wat ze bedoelde. En ik begreep toen ook, dat ze het niet helemaal juist had.
Wij werden thuis autoritair opgevoed. Er werd geen tegenspraak geduld, zelfs niet gewoon meepraten. In de gezinnen van mijn vriendjes ging het er veel democratischer aan toe. Ze mochten iets terugzeggen of reageren met hun hun zienswijze. En dat is iets heel anders dan brutaal zijn.
Ik moest daaraan terugdenken toen ik over een soortgelijke situatie hoorde. Alleen met dit verschil, dat het om iemand ging die heel beschermd opgevoed is, terwijl de ander een soort 'allround' opvoeding heeft gekregen. Inclusief alles eten wat er op tafel kwam. Haha! Lekker ouderwets.
Omdat de een zegt waar het op staat en de ander tamelijk timide reageert, lijkt de ander te maken te hebben met een soort boeman, een overheersend baasje. Maar dat is dus niet zo. Die boeman of dat baasje is iemand, die gewoon mondig is. Het is wat dat betreft hetzelfde als het over opvoeding gaat. De een vindt een correctie heel gewoon, terwijl het voor de ander als mishandeling overkomt. Het is maar net wat je gewend bent.
Natuurlijk heeft veel van de emoties te maken met de manier waarop je groot gebracht bent en de voorbeelden die je meegekregen hebt. Dat van mijn ouders viel dus onder autoritair leiderschap. Zij baseerden dat op hun ervaringen. Ik ben er niet slechter van geworden en.... ik stond open voor veranderingen. Dankzij mijn werk kreeg ik de kans aan mezelf te gaan werken. Ik had bepaalde functies ook kunnen weigeren. Maar ik koos er o.a. ook voor vanwege de mogelijkheid aan mezelf te kunnen werken. Ik werd geregeld flink aangepakt. Dat hoorde er ook bij. Maar dat was mij als kind al vaker overkomen. Incasseren dus en ervan leren. Ik weet niet in hoeverre mijn moeder mij later een brutale Hollandse aap gevonden heeft. Ik denk van niet.