donderdag 2 augustus 2018

Fenna's ontbijt

Fenna is een Friese tuttebel. Heel anders dan al onze vorige honden. Soms vraag ik me af of ze eigenlijk wel een hond is. Haar uiterlijk lijkt erop, maar qua gedrag. Oké, ze blaft en ze eet hondenbrokken. En kattenbrokjes.
's Morgens maak ik haar ontbijt klaar. Voor al onze vorige honden was dat een kale, bruine boterham. Die werd gretig verorberd. Maar Fenna is geen echte hond. Tuttie eet enkel kleine stukken. Een hele boterham laat ze liggen. Komt bij dat ze in het algemeen een slechte eter is. Schijnt vaker voor te komen bij het ras (Friese stabij). Dus smeren we na enig uitvogelen de goedkoopste leverpastei op haar boterham en snijden hem dan in kleine blokjes.
Vanwege het slordige eetgedrag van kater Tom, werd het een gewoonte om kattenbrokjes en/of restanten ervan die naast Toms bak terecht waren gekomen, over Fenna's broodje leverpastei te strooien. Dit is nu al jaren haar ontbijt, dat de Friezin met plezier nuttigt. Na het ontbijt gaan we samen op pad.
Buiten gedraagt de Friezin zich als een reu. Overal snuffelen en de boel markeren. Ze heeft van pup af aan de neiging om heen en weer te zwieren. Voor en achter me langs. Van hot naar her. Ze wordt wel gecorrigeerd, maar daar trekt ze zich weinig van aan. Dus ik moet dan strenger optreden, zodat ze keurig aan een kant naast me blijft lopen.
Afgezien van dit alles is Fenna een angsthaas. Afgrijselijk! Ze is erg schrikkerig. Zowel voor geluiden als voor dingen, dieren of mensen, die ze ziet. Eerst schrikken, dan proberen goed te kijken en pas dan weer rustig verdergaan. Alsof het een wild dier betreft, dat net uit de jungle gehaald is; heel alert.
Vanwege het warme weer is ze aanzienlijk minder actief. Maar dat ligt ook aan mij. Als we weer thuis zijn, krijgt ze een bak met schoon water. Drie keer per dag wordt haar drinkbak van vers water voorzien. Het oude gaat de tuin in.