dinsdag 7 augustus 2018

Verplicht inenten kind?

Omdat het aantal kinderen dat niet tegen bepaalde ziektes ingeënt wordt toeneemt, stelde iemand voor om de kinderbijslag aan de enting te koppelen : '...geen inenting, dan ook geen kinderbijslag...'.
Ik vind het nogal ver gaan. En dan weer dat nare geld erbij betrekken. De entingen zijn overigens niet verplicht. Veel nuchtere Nederlanders laten hun kinderen vrijwillig inenten. Er zijn ook mensen die (geloofs)bezwaren hebben en/of kinderen die allergisch zijn voor bepaalde stoffen.
Ik herinner me nog de kwestie rond het poliovirus. Toen waren er ook ouders, die hun kinderen niet hadden laten inenten. Met gevolg dat een aantal van hen besmet raakten met het poliovirus. Ik vond het erg sneu voor die kinderen, omdat zij zelf die keus niet hadden gemaakt. Hun ouders hadden dat risico genomen.
Aan de andere kant zijn er ook ouders, die zieke kinderen vervelend vinden. Ik hoef enkel te kijken naar hun reacties als een lesuur of een hele dag op school uitvalt. Dan zijn het, gezien hun reacties, opeens kinderen van de docenten. En wat als een niet geënt kind besmet wordt? Als de weiger-ouders daar vooraf rekening mee houden, is er geen vuiltje aan de lucht.
Voor de rest moet het blijven zoals het is. Dreigen met geen kinderbijslag riekt naar chantage.