zondag 12 augustus 2018

La bella Italia

Toen ik afgelopen week weer eens onder de motorkap loerde, viel me op hoe zwartgallig de boel daar is. Afgezien van een aluminium  aanzuigstuk. Ook het kleppendeksel is zwart. Ik moest onwillekeurig denken aan dat tv programma, waarin een paar Engelsen oude auto's opknappen. De laatste aflevering die ik zag, betrof een Alfa Romeo. Van die Italiaan heeft men toen het kleppendeksel een Ferrari-rood kleurtje gegeven. Samen met de wetenschap dat er zo hier en daar nog wat deels gebruikte spuitbusjes staan, besloot ik dat zwarte vlak ook maar eens een kleurtje te gaan geven. Uiteindelijk werd het er niet één, maar drie; de kleuren van de Italiaanse vlag!
Op het motorblok van de Ducato zit het deksel met slechts twee moeren vast. Uiteraard met steeksleutel 10 heb ik ze los gedraaid. Het deksel heb ik daarna eerst met een oude doek (hij was toch oud, of eh...?) afgenomen. Daarna heb ik hem in de keuken met ontvetter schoongemaakt. Tijdens dat klusje dacht ik terug aan de tijd dat ik als tiener aan brommers zat te klooien. Mijn moeder vond het een zeer slechte zaak, dat ik haar keuken en kookgerei (messen, vorken, zeef en pannenspons om het uitlaatgeluid wat te smoren en haar pannen om kettingen in speciaal vet uit te koken) voor mijn hobby gebruikte. Haha!
Maar goed, daarna heb het deksel weer afgespoeld en in een sopje gewassen en daarna weer afgespoeld en laten drogen in de zon. Vervolgens wat licht geschuurd en toen een kunststof-primer erop gespoten. Daarna heb ik het zwarte vlak verdeeld in drie min of meer gelijke delen en toen eerste het deel dat groen moest worden afgeplakt en gespoten. De lak droogde zeer snel, dus was al rap het twee, witte aan de beurt. En vervolgens het rode. Ik heb de vuldop ook zo'n schoonmaak laten ondergaan en hem groen gespoten. De ringen onder de moeren heb ik ook in de juiste kleur gespoten. Zo bleven enkel de moeren nog over.
Ik mag wel zeggen dat ik blij ben met het vrolijke resultaat. Oké, het geheel heeft nu wat weg van een pizzadoos, maar dat is toch ook Italiaans? Net als  de spaghetti achter het dashboard en die bruine saus aan de onderkant van de bus, ook wel roest genoemd. Op het witte vlak komt het FIAT logo. Of het woord Pizza. Hoe dan ook, het hart van de motor zal er niet sneller van gaan kloppen, maar dat van de monteur hopelijk wel. Ps. Het is me nog niet gelukt een geluidsopname te maken van het knisperende geluid van het roestmonster. Nog wat geduld dus.