dinsdag 28 augustus 2018

Goed voorbereid?

Nog even en dan beginnen ook hier de scholen weer. Dan begeven veel zich kinderen zich weer in het verkeer. Ik vraag me af in hoeverre ouders met hun kinderen oefenen, voordat ze voor het eerst alleen op pad gaan. Al dan niet op de fiets. Die fiets verdient trouwens ook de nodige aandacht. Ik heb vaak genoeg aan het begin van een nieuw schooljaar kinderen geholpen met hun fiets. Hun fietsen bleken helemaal niet voorbereid te zijn op dagelijks gebruik. Slechte banden, slappe ketting, geen of gedeeltelijk verlichting en/of slechte remmen. Lekker hoor als je ouders je op zo'n tweewieler de weg op sturen. Alsof het verkeer als risico niet genoeg is.
Soms zie ik kinderen tamelijk wankel op hun fietsjes op de openbare weg voorbijkomen. Sommigen kennen de basis van de verkeersregels niet eens. Zoals rechts houden, voorrang verlenen, richting aangeven enz.
Wij hebben onze kids niet alleen de routes vooraf laten zien, we zijn ze ook stiekem gevolgd om te zien of ze het geleerde in de praktijk toepasten. Maar ik denk dat die aanpak alsmaar minder geworden is. Ook daar blijkbaar de opvatting : anderen moeten maar op onze kids letten. Maar ja, er zijn er ook die daar helemaal geen zin in hebben. Zo'n iemand ben ik dus. Ik ben ook zo'n iemand, die de fietsen van onze kinderen geregeld controleerde.