maandag 6 augustus 2018

Roken in het openbaar

Soms, heel soms kom ik in een ziekenhuis. Om binnen te komen moest ik eerst door een gordijn van nicotine, aangelegd door verslaafden (waaronder personeel) bij de ingang. Personeel krijgt er zelfs de tijd voor. Geen reden voor mij, om ook maar met roken te beginnen. Dergelijke rooksituaties kom ik ook elders tegen.
Gisteren las ik dat alleen terminale patiënten in het ziekenhuis mogen roken. In mijn beleving bedoeld om nog sneller een eind te maken aan hun toch al korte leven. Maar nee, het is bedoeld om hen hun laatste pleziertje te gunnen. Wat mij betreft nog triester : Wat is uw laatste wens? Een sigaretje.
Zelf zou ik in zo'n situatie graag naar buiten willen. Ze mogen mijn bed in een bos plaatsen, waar ik dan de geur van dennen opsnuif en naar de vogels en het ruizen van de boomtoppen zal luisteren. Ik zal daar zelfs mijn kroketje voor opzij schuiven. Aan de andere kant, ik ken ernstig zieke mensen, die ondanks het advies te stoppen met roken en alcohol drinken, daarmee doorgaan. Tot de dood hen scheidt en de ziektekosten wat afnemen.
Er gaan stemmen op het roken op straat te verbieden. Dat is nogal wat. Ik ben voor zo'n verbod. Ik geef toe, zo'n verbod gaat wel erg ver. Er zijn al verboden voor het gebruik van alcohol en drugs in het openbaar. Voertuigen met vieze uitlaatgassen worden ook geweerd. Laten we maar eerst beginnen met een rokershelm. Met een schoorsteen met filter. Rokers mogen dan enkel met zo'n helm in het openbaar roken. Dat moet trouwens ook gelden voor de zuigers aan e-sigaretten. Na een paar jaar kan dan een algemeen rookverbod in het openbaar ingevoerd gaan worden.