zaterdag 18 augustus 2018

Selectieve aanpak nepnieuws

Veel mensen reageerden opgelucht toen in Maleisië de wet tegen het verspreiden van nepnieuws werd opgeheven. Het geeft aan, dat het verspreiden van nepnieuws blijkbaar erg belangrijk is. In Europa zijn verschillende landen bezig met het ontwerpen van wetgeving die het verspreiden van nepnieuws moet voorkomen. Betreft het alle nepnieuws? Nee, vooral het nieuws van overheidsinstanties inclusief die van regeringen zullen zeker niet onder de wetgeving vallen. Al was het maar omdat veel media daar niet aan willen. Veel redacties inclusief die van de nationale zenders zijn politiek gekleurd en zullen hun eigen partij(en) zeker niet afvallen. Veel politici zijn dankzij de media populair. Maar wie gaat graven in hun werkmethodes en de resultaten bekijkt, komt tot andere conclusies.
Gaat de wet ook met terugwerkende kracht van start? Zo ja, dan moeten we onze geschiedenis flink gaan herzien. Laatst las ik weer als zouden Amerikanen en Canadezen ons land bevrijd hebben. De Fransen, Engelsen, Polen en Marokkanen worden structureel nauwelijks genoemd. En dan zijn er nog onze nationale helden. Ja, er is heel wat nepnieuws. Zelfs rond de groei van onze economie, de dalende werkloosheid, de belastingdruk en de afschaffing van de dividendbelasting. Zo ook de berichtgeving van de Waterschappen, die meer geld willen zien. De daarin genoemde argumentatie is in mijn beleving nep.
Ik ben bang, dat de bestrijding van nepnieuws bedoeld is om het eigen nepnieuws te vrijwaren van kritiek c.q. bewijzen die het zal ongelijk bewijzen.