zondag 5 augustus 2018

Gewoon ouderwets

Soms zie ik ze voorbijkomen. Moeders op de fiets. Kindje voorop, kindje achterop en tassen met boodschappen. Stampend op weg naar huis. In weer en wind. Ze doen me denken aan de tijd, dat wij nog jonge ouders waren. De tijd van de kostwinner en de huismoeder. De tijd waarin de huismoeder haar dag dusdanig wist in te delen, dat alles vlotjes verliep. En dan had ze behalve de kinderen ook nog de zorg voor een of meer honden.
's Morgens verliep alles volgens een strak schema. Op tijd opstaan betekende ook op tijd naar bed gaan. Regelmaat vierde hoogtij en dat moest. 's Morgens was er ontbijt. Aan een gedekte tafel. Nee, de kids kregen geen centjes mee om onderweg in een supermarkt hun ontbijt in de vorm van een blikje cola en een zakje chips te kopen. Ze werden naar school gebracht. Door mamma. En later ook weer opgehaald, om thuis te kunnen eten. Vervolgens weer naar school. Dan ging mamma boodschappen doen. Ze werkte haar lijstje snel af om thuisgekomen de hond(en) uit te laten en het huishouden te doen.
Als pa thuiskwam was ze in de keuken bezig met het avondeten. Vaak was de tafel al gedekt. Het huis zag er opgeruimd uit en het was schoon. Ja, het liep allemaal gesmeerd, gedisciplineerd en verantwoord. Zeg maar : gewoon ouderwets dus.