dinsdag 28 augustus 2018

Ouwe zak

Het gebeurt soms dat tijdens een gesprekje met jongeren, iemand iets vertelt over een ouder iemand. In zijn of haar enthousiasme heeft men het dan over een ouwe zak of een bejaarde van ongeveer 60 jaar. Soms kuch ik dan of trek ik een verbaast gezicht. Dat leidt direct tot allerlei excuses, die duidelijk moeten maken dat ze niet mij daarmee bedoelen. Haha! Mooi! Er was een tijd waarin ik ook zo over ouderen sprak. Ouwe zak zei ik alleen als een ouder iemand mij onheus bejegend had. Voor het overige was het een oudje of een AOW'er. Nu behoor ik dus ook tot de laatste groep. Ik heb er geen enkele moeite mee. Mijn lichaam soms wel en dat zal met de tijd toenemen. Maar ik zit er niet mee. Figuurlijk gesproken.
Om me heen zie ik soms mensen die nota bene jonger zijn dan ik (niet als ik), maar zich gedragen alsof ze de 90 jaar al bereikt hebben. Gewoon omdat ze zich oud voelen. Nee, zo zou ik niet willen zijn of worden.
Laatst had iemand het over zijn jongeheer. Niet met mij onder vier ogen hoor, maar tijdens een grap in een groepje. Ik vroeg me toen af of in mijn geval ook nog sprake is van een jongeheer. In elk geval geen poederblusser, zoals een broer van mij ooit zei, toen we het over ouder worden hadden. Mijn ouweheer betekent iets anders. Daarmee bedoelen veel mensen hun vader. Misschien mijn aowheer?