maandag 1 september 2014

Terug naar Irak

Ze vroeg spontaan om hulp bij het plaatsen van advertenties op Marktplaats. Ze komt uit Irak en is acht jaar geleden in ons land aangekomen. Ze spreekt tamelijk onverstaanbaar Nederlands. Maar ze probeert het. Ze kan me goed verstaan, dus dat scheelt. Mijn Arabisch is niet zo best. Of beter : ik spreek helemaal geen Arabisch. Ik ken alleen 'Allah akbar', al vraag ik me soms af of dat wel zo is. Het probleem van een twijfelende gelovige.
Haar man is al eerder teruggegaan. Ik vroeg haar of het wel veilig is om terug te gaan. Ze antwoordde vol overtuiging : "Ja, is heel veilig."
Achter een zeer trage pc met dito verbinding heb ik een aantal advertenties voor haar geplaatst. Ze was erop voorbereid, want de foto's stonden al op haar computer. Ze heeft ook wat tafels te koop, waarvan er één interessant is voor onze student. Die hebben we zelf maar van haar overgenomen. Het huis is al behoorlijk leeg. Zodra de inboedel weg is, vertrekt ze.
Terwijl ik de advertenties plaatste heeft ze een schaal met zelfgebakken koekjes en een glas frisdrank neergezet. Ze niet alleen vriendelijk, maar ook gastvrij. Jammer dat ze weer teruggaat, want vriendelijke, gastvrije mensen zijn steeds lastiger te vinden in dit land.