maandag 8 september 2014

Bochtenwerk


Om me heen hoorde ik een paar keer over de situatie, waarin iemand op de motor 'opeens' de berm inreed. Ze misten de bocht. Ik herken zo'n situatie, want ik heb het ook bijna een keer meegemaakt. Bijna dus, want door een snelle reactie wist ik mijn moment van onachtzaamheid en overmoedigheid te corrigeren.
Wat was het geval? Ik had voor de betreffende bocht uiteraard al goed gekeken en een inschatting gemaakt. Om mij onbekende redenen, of nee toch niet, want ik wilde per se even op een ANWB bord kijken of ik wel in de goede richting reed, stuurde ik verkeerd. En kijken in een bocht, doe je alleen naar het punt waar je de motor heen wilt sturen. En ik keek dus naar een bord, dat op een dikke stalen paal was gemonteerd. Zie ik dus opeens die dikke paal op me afkomen! Tijd voor wat crisismanagement op een mij onbekende route.
Ander bochtenwerk
Achteraf gezien heel verbazingwekkend hoe snel mijn hersens en lichaam op de situatie reageerden. Bijna in nanoseconden, bedacht ik me dat ik de achterrem beheerst moest aantikken, de rijrichting corrigeren, mijn knie tegen de tank drukken, de fiets meer kantelen, weer mijn blik op de weg moest richten en het gas moest doseren. Tijdens mijn loopbaan was ik soms weken bezig met crisismanagement. Hahaha!
Tja, geconcentreerd blijven, kijken, inschatten, aanrijpositie bepalen, afremmen, juiste snelheid en versnelling bepalen en regelen, bike kantelen, stuurbewegingen, gas bijgeven, de fiets weer verticaal trekken en opschakelen. Wat een heisa. Daarom noemt men het liever 'bochtenwerk'. Maar dat klinkt verraderlijk simpel.