dinsdag 30 september 2014

Een Engels ontbijt


Met gebakken ei!
Er was een tijd dat ik hooguit een keer in de maand een ei mocht eten. Want eieren waren volgens de toenmalige 'deskundigen' zeer slecht voor mijn cholesterol, zo beweerden ze. Ik eet ze nu weer zoals gewoonlijk. Niets mis mee. Telkens als er weer iets bekend wordt gemaakt m.b.t. (on)gezond eten of zo, denk ik steevast : "O gut, er is weer iemand afgestudeerd!"
Mijn devies is : alles met mate en in beweging blijven. Dus straks weer mijn wekelijks gebakken eitjes met bacon! Jummie!
Als ik het daar toch over heb, gisteren keek ik naar een Brits programma waarin B&B eigenaren elkaars B&B beoordelen. Er was zowaar ook een Hollands stel in the picture. Ik zag weer een typisch Engels ontbijt langskomen : witte bonen in tomatensaus, worstjes, bacon, gebakken / roer ei en geroosterd brood ook wel toast genoemd. Delicious! De laatste keer dat ik zo'n ontbijt voorgeschoteld kreeg was tijden een vakantie op het Kanaaleiland Guernsey. Dat was in de vorige eeuw : 1978 of zo. Maar de smaak van vooral die sausages (worstjes) is me altijd bij gebleven.
Zondagsontbijt
Zo'n ontbijt zou ik in het huisje in Beekbergen wel gehad kunnen hebben. Daar ging ik na het ontbijt naar buiten om bomen te zagen en hout te hakken. Noeste lichamelijke arbeid dus. Maar om na zo'n stevig ontbijt achter mijn bureau te kruipen of op de bank neer te ploffen lijkt me geen goede zaak.
Dat Hollandse B&B stel kon niet zo goed tegen kritiek. Ze namen behoorlijk wraak door de kritische B&B tegenstander flink onderuit te halen met allerlei muggenzifterij. Zelf hadden ze goede beoordelingen gekregen van de collega deelnemers. Maar in plaats van daarop voort te borduren, verpestten ze hun eigen imago door hun nare gedrag. Emoties en zakelijkheid. Ze zijn soms lastig te scheiden.