zaterdag 20 september 2014

Moderne rijinstructeurs

Mistig
Het is behoorlijk mistig vanmorgen. En toch zie ik geregeld auto's met verkeerde of helemaal geen verlichting rijden. Onder hen ook een zwarte lesauto met rode belettering, die over de Fazantendreef rijdt. Autorijlessen zijn tegenwoordig ook anders dan vroegâh. Ze zijn schrikbarend duur geworden, maar of je dan ook waar voor je geld krijgt is nog maar de vraag.
Rijdend met de caravan over de A10 bij Amsterdam, zie ik in mijn linker zijspiegel een lesauto naderen. De instructeur zit onderuitgezakt in zijn stoel, terwijl de vrouwelijke leerling wat krampachtig stuurt : de auto slingert van links naar rechts. Als de lesauto naast me rijdt, wordt het beeld dat ik me heb gevormd bevestigd : een gespannen leerling en een bijna slapende instructeur. De lesauto haalt ons in en...... snijdt ons pardoes af! Ik had er al een voorgevoel van, want ik heb de combinatie eerder al iets naar rechts gestuurd. Ik geef een lichtsignaal (hé jôh!). Even later zie ik tussen de twee hoofdsteunen de instructeur zijn hand opsteken. Alsof ie mij groet. Dus geen middelvinger; dat valt mee.
Grijze mist, grijze auto met parkeerverlichting
Mij is (in 1973) geleerd dat ik ongeveer twee seconden voorsprong moest hebben op het ingehaalde voertuig, voordat ik de auto weer naar rechts mocht sturen. "Dat vinden vooral vrachtwagenchauffeurs erg prettig", zei mijn instructeur.
Toen Mike les kreeg, heeft hij nooit een helling-/handremproef gedaan. Ook zoiets vreemds. Een handrem aantrekken met een ratelend geluid, is ook gewoon. Met het fileparkeren adviseert men nog steeds over bepaalde streepjes op de achterruit, die in combinatie met de stoeprand en de auto naast je aangeven wanneer je het stuur moet indraaien. Die streepjes zitten alleen op die leswagen en verder op geen enkele auto. Vaak laat men de leswagen dubbel geparkeerd staan en de motor draaien. Intussen krijgt de leerling wat uitleg. Ik zie vaak lesauto's met verkeerde of zonder verlichting rijden, terwijl goede verlichting, gezien de omstandigheden, wel gewenst is. Tja, ook rijles is erg oppervlakkig geworden.