woensdag 3 september 2014

Lelystad positief


Lelystad staat derde op de lijst van de meest groene gemeenten van ons land.  Dat is het resultaat van een onderzoek bij ruim 30 gemeenten naar de groenvoorziening. Na Heerlen en Emmen volgt Lelystad. Het onderzoek berekende de hoeveelheid groen per vierkante meter. Ik weet niet of dat vòòr of na de snoei is gemeten.
Een sportieve zwemmer uit Lelystad is op dit moment bezig het Kanaal over te zwemmen. Ik heb begrepen dat hij de zeer commercieel opererende stad als sponsor heeft en op zijn badmuts met vette letters LELYSTAD gedrukt staat. Op het begeleidende vaartuig wappert de vlag van Flevoland en het heeft ir. Lely als boegbeeld. Dat alles om de stad positief op de kaart te zetten. Ik geef toe : een open deur. Uiteraard hopen we op een geslaagde oversteek.
Buurtbewoners krijgen meer zeggenschap over hun woon- en leefomgeving in Lelystad. Men mocht al eerder over de inrichting meedenken en -praten, maar dat was vaak een schertsvertoning. Nu komt echt zeggenschap en eventueel delen van het onderhoud zelf ter hand nemen. Ik ben benieuwd in hoeverre de gemeente deze verandering zelf aan kan. Voorheen vond ze dat maar erg vervelend : burgers met ideeën.
Tot slot gaat Lelystad zich met een aantal andere gemeenten herbezinnen op haar relatie met afvalverwerker HVC. Ze gaat proberen meer grip te krijgen op HVC om zodoende iets aan de afvalwoekerpolis te veranderen.