donderdag 23 november 2023

Van het oostfront

De oorlog en de boycot maatregelen hebben de Russische Federatie naar een andere koers gedreven. De Russen waren al zo slim om voorbereid te zijn op mogelijke boycotmaatregelen; de koers was hen al bekend.  Poetin heeft tijdig, ruim voor de Speciale Operatie, zijn politiek aangepast. Regeren is immers vooruitzien. De koerswijziging heeft ertoe geleid, dat Rusland nauwelijks hinder ondervindt van de westerse maatregelen. Integendeel, de Russische economie groeit, de banden met Afrikaanse, Aziatische en Zuid Amerikaanse landen zijn steviger geworden en.... het Russisch leger is klaar om de heerschappij over de Zwarte Zee weer over te nemen. Het zal niet veel mensen opgevallen zijn, maar Rusland gedraagt zich nog steeds 'gematigd'. De slagkracht van het Russisch leger wordt onderschat. Er is een groot verschil in vechtersmentaliteit tussen Russische militairen en die van het Westen. Het Amerikaans leger heeft vanwege de ervaringen en het moreel besef van de jongere generatie een personeelstekort opgelopen. Ik moet daarom vaak glimlachen als ik de Nederlandse 'defensie deskundigen' aanhoor. Zij luisteren blijkbaar niet naar onafhankelijke buitenlandse experts.
Rusland heeft afgelopen week het beloofde gratis graan bij een aantal Afrikaanse landen afgeleverd. Een belofte van Poetin aan die landen.
Samen met Oekraïne, waar bijna twee generaties jongemannen verdwenen zijn, heeft het Westen het meest te lijden onder de door henzelf uitgelokte oorlog. Zelensky had het advies van Trump moeten opvolgen (praten met Poetin) maar koos voor het advies van Biden / Pentagon / NAVO : oorlog. Met karma als gevolg voor Zelensky en elke partij die daarin meeging. Tot op heden heeft Amerika via Zelensky vredesgesprekken met Rusland afgewezen. Die gesprekken zouden de inhoud van de Minsk akkoorden-2 als basis hebben. Rusland was daarmee al eerder akkoord gegaan, maar kwam bedrogen uit.