woensdag 22 november 2023

Dubbel advies

Vlak voor zijn overlijden adviseerde mijn broer mij om vooral in beweging te blijven. Iets wat hij zelf nagelaten had. Dat leidde tot hartklachten en een plotseling overlijden. Ik hoor hem dat advies nog bijna dagelijks zeggen. Ook als het een keer uitkomt dat ik hoe dan ook toch even in de auto moet stappen vanwege de hoeveelheid bagage of om naar de Milieustraat te gaan.
Onze Fenna heeft ook een dergelijk iets nagelaten; de dagelijkse wandelingen. Een beetje een belofte aan de stabij, dat ik dagelijks de wandelingen zal gaan doen. Wel in een aanzienlijk hoger tempo dan met haar en zonder onderbrekingen. Want ze stond vaak stil om te snuffelen en/of te markeren.
In het begin merkte ik dat mijn conditie minder was dan voorheen. Dat kwam doordat Fenna steeds minder zin had om te spelen en te lopen. In de laatste weken deed ze vlug haar behoefte en wilde dan terug naar huis. Dus ben ik zelf ook minder en langzamer gaan lopen.
Vanmorgen merkte ik dat ik lekker liep. Dat mag ook wel na vier weken 2x per dag aan de wandel te zijn. Natuurlijk voel ik dan wel mijn longen vanwege mijn 'ouderdomsastma'; een chronische ontsteking aan mijn longblaasjes. Maar dat ervaar ik als een positief teken : mijn longen zijn flink aan het werk.