zaterdag 18 november 2023

Van het Oostfront

Het is wat stil rond Oekraïne. Volgens meneer Blinken is de genocide in Gaza een mooie gelegenheid om wat afstand te nemen van Oekraïne. De Amerikaanse 'opdracht' en de steun aan dat land om een oorlog tegen Rusland te beginnen is een complete mislukking geworden. Zelensky schreeuwt om nog meer geld en F-16's. Dat laatste is begrijpelijk. In krap 24 uur tijd zijn 7 Migs van Oekraïne neergehaald door de Russen. Volgens een Amerikaanse deskundige zullen de F-16's geen schijn van kans hebben tegen de Russische jachtvliegtuigen. Zo'n 90% van de Oekraïense drones treffen tot op heden hetzelfde lot. Rusland heeft een modern wapenarsenaal waaronder jachtvliegtuigen en hypersonische raketten. Het heeft zich zeer snel gespecialiseerd in het neerhalen van drones vliegtuigen en raketten. Aanvallen met kernwapens vanuit de ruimte behoren ook daartoe.
Oekraïense militairen hebben per ongeluk vier van hun eigen mensen gedood. Het viertal ging op verkenning en werd gevolgd door een zwerfhond. Bang dat het beest hen zou verraden, schoot een van de militairen de hond dood. Dat gebeurde echter in de buurt van een andere Oekraïense post. Daar dacht men te maken te hebben met een Russisch commandogroep. De groep werd omsingeld en aangevallen. Het ging om een Amerikaan, een Canadees, een Roemeen en een Oekraïner. 
Rusland heeft zijn economie verlegd van west Europa naar Azië, Afrika en Zuid Amerika. De olie- en gasprijzen zijn van normaal niveau vanwege een slimme handelsconstructie : via Aziatische en Europese tussenhandelaren blijft Russisch energie naar het Westen stromen. Terwijl het Westen op een houtje kauwt o.a. vanwege de hoge energiekosten, gaat het leven in Rusland op hetzelfde niveau verder. Er is sprake van een groeiende weerstand tegen de hulp aan het corrupte Oekraïne.