dinsdag 28 november 2023

Een buizenrek

Zoals voorgenomen ben ik vanmiddag naar de loods gefietst. Jeetje, wat was het frisjes zeg! Maar ik heb er erop voorbereid. Dus onderweg had ik geen last van de kou. Ik zag vanmorgen diverse mensen de ruiten van hun auto's krabben. Daar heb ik met mijn fiets geen last van. Hooguit wanneer iemand te beroerd was z'n ruiten fatsoenlijk schoon te maken en mij zodoende niet goed zag. Dan heb ik wel last van die bevroren ruiten.
In de loods heb ik als eerste wat opgeruimd. Karton in kleinere stukken gesneden en in een grote doos gedaan. Dat is gemakkelijk
voor het transport. Daarna heb ik wat oud ijzer gescheiden. Het was niet veel, dus hield ik extra tijd over voor de hoofdklus : een buizenrek maken. Van thuis had ik vier losse tafelpoten en een stuk gaas meegenomen. De rest van het benodigd materiaal ligt in de loods in de vorm van restanten hout.
Als eerste heb ik een ruwe meting gedaan van de omvang van de voorraad buizen. Het zowel pvc als stalen buizen in diverse maten en lengtes. Zo kon ik de benodigde ruimte bepalen. Op de grond wilde ik een bak maken met het grove gaas erop, zodat de buizen niet konden wegglijden. Om de buizen naar soort te kunnen opslaan, heb ik de tafelpoten gebruikt als open vak. Ik heb die poten op een plank geschroefd. Zonder ze vooraf in te korten, want dat wil ik als laatste doen. Dan weet ik pas of alles goed gedaan / uitgerekend is. De plank heb ik aan de achterkant voorzien van haken. Ik wilde de plank met
poten als een kapstok aan de muur hangen. De muur houdt halverwege de ruimte op en gaat dan over in golfplaten. Tussen de golfplaten en de muur is wat ruimte, zodat ik daar de haken achter kon steken.
Voor op de grond heb ik van een stuk betonplex en wat balkjes een bak gemaakt. Daarop heb ik het gaas gemonteerd. Het heeft grote openingen, zodat ook een dikke buis erin kan staan.
Het geheel verkeert nog in conceptfase. Ik ga nog een en ander afwerken. De tafelpoten ga ik nog inkorten. Er zitten zwarte doppen op de onderkant. Die gaan eraf en worden op de kortere poten hergebruikt. Het geheel is nog gemakkelijk te verwijderen. Achter het tafelpotenrek bevindt zich nog een oude elektrabuis van de oude tl verlichting. Die moet alsnog verwijderd kunnen worden.
De aangetroffen restanten buis heb ik in een restant pvc buis van 125 mm x 1,3 meter gestoken. Ik wil voor de restanten een aantal van die 125 mm pijpen bij elkaar opstellen voor restanten. 
Omdat in die hoek ook afvalhout stond, staat mij nog een klusje te wachten : hout zagen.