maandag 20 november 2023

Langere poten

Terwijl in Gaza duizenden(!) kinderen vermoord worden door Israël, maakt het nieuws zich druk over een overleden fan van Taylor Swift.
Langere poten. Nee, geen verlenging van een bekende straat in Den Haag. Het gaat om een salontafeltje. Sonja vond dat ding zo'n 10 cm te laag. Of ik het wat hogerop kon maken. Vanwege de constructie, een stalen frame met gebogen poten, was dat geen eenvoudig verzoekje. Ik heb de tafel op z'n kop gezet en hem eens goed bekeken. Ik zocht naar een oplossing, die niet direct zou opvallen als zijnde een eigen aanpassing. Na wat wikken en wegen en het gebruiken van een stuk hout als mogelijke nieuwe poot, kwam ik tot een oplossing.
Ik heb tegen de bestaande stalen poten langere poten gemonteerd.
Daarvoor moest ik wel in elke stalen poot twee gaten boren, om de nieuwe poot tegen de stalen te kunnen monteren. Dankzij de zaagmachine kon ik eenvoudig vier poten zagen die van exact dezelfde lengte en waarvan de zaagsneden haaks zijn.
Omdat de stalen poten gebogen naar binnen lopen, moet ik voor de bevestiging aan de onderkant afstandsbusjes gebruiken. Die heb ik van een koperen 12 mm buisje met een pijpensnijder gemaakt. Voor het mooie heb ik de schroeven van binnenuit door de busjes in de
poten gedraaid. Om de poten kaarsrecht te krijgen, heb ik een waterpas gebruikt.
Als afwerking heb ik de houten poten ook zwart gelakt (net als de stalen) en aan de onderkant van doppen voorzien. Voor een foto heb ik het tafeltje even op zijn nieuwe poten gezet. Ik vind het niet verkeerd staan.  Hopelijk heeft Sonja dezelfde mening. Weer een klusje geklaard. Tijd om de ramen te gaan lappen.