zondag 26 november 2023

Actief op zondag

Naarmate ik ouder word, komt het besef dat ik steeds meer gewoon mijn eigen ding mag doen. Ik trok me toch niet zoveel aan van anderen, maar die houding is aardig wat gegroeid. Vanmorgen heb ik bijvoorbeeld bij het winkelcentrum zwerfvuil opgeruimd. Ja zeker, en dat op de zondag. Dat gebied ligt op de eindroute van mijn dagelijkse ochtendwandeling. Dit keer had ik mijn grijper en afvalzak bij me. Het is daar zondagochtend rond half negen heerlijk rustig. De winkels zijn gesloten en de parkeerplaats is zo goed als leeg. Dus kan ik het opruimgebied goed overzien. Ik haalde daar bijna een zak (ik gebruik zo'n AH tas) vol afval op. Veel kassabonnen, trouwens. Het is net als bij tankstations. Daar vragen veel klanten een bon, laten de bon na het tanken in het apparaat achter of gooien die vervolgens weg. Op de grond. Zo ook bij pinautomaten. Omdat de supermarkt ook gratis koffie verstrekt, tref ik in de omgeving lege bekers aan.
Als ik het afval in het algemeen grof categoriseer dan gaat het om lege blikjes, afval van rokers (inclusief die van vapen en peuken) en verpakkingen van snacks en snoepgoed.
Na het ontbijt heb ik de frituurpan aangevallen. Zo'n vettig ding schoonmaken vind ik een leuke uitdaging. Niet dat we zo slordig frituren, maar het spat natuurlijk wel. We gebruiken de pan erg weinig, want de kleinkinderen komen immers niet meer. Hij is meer voor de momenten waarop wij het onszelf een keer gemakkelijk willen maken. Meestal op de vrijdagen of in het weekend vanwege drukke bezigheden. Nu de pan weer schoon is, heb ik hem leeg weggezet. Het zal wel weer even duren eer er frituurolie ingegoten zal worden.