donderdag 16 november 2023

Dakgoot schoonmaken

Na de lunch heb ik nog een partij schroeven in de zoldervloer gedraaid. Conform mijn aktielijstje, ben ik daarna begonnen met het schoonvegen van de dakgoot van de loods. Ik hoefde niet hoog op een ladder te gaan staan. Een trap ter grootte van een huishoud versie was voldoende. Gemak dient de mens, dus heb ik een speciaal werktuig gemaakt. Er lag een oude ramenwisser op de werkbank. Daarvan heb ik van beide uiteinden een stuk afgezaagd, zodat de wisser in de dakgoot paste. Om niet telkens moeilijk te doen met een emmer, heb ik van een stuk koperen buis een kaak gemaakt. De emmer kon ik nu naast mij aan de dakgoot hangen.
Toen ik eenmaal op de trap stond en in de goot keek, schrok ik van de lengte ervan; wat lang! Het was dus verstand op nul, blik op oneindig en dan maar wissen en scheppen.
Tussentijds moest de trap zo'n 5 meter verplaatst worden. De goot kent twee aansluitingen op een regenpijp; aan het begin en aan het eind van de goot. Zowel aan het begin als het einde van de goot waren de afvoeren verstopt door bladeren. Op de regenpijp zitten speciale roosters om het blad tegen te houden. Maar ja, het hield zo ook het hemelwater tegen.
Toen ik gisteren op de zolder was, zag ik relatief veel water in de dakgoten aan beide zijden van de loods staan. De oorzaak is nu dus bekend. Al scheppend heb ik twee emmers gevuld met drap en blad. De volgende keer de andere kant. Daar staan veel bomen, dus zal de goot daar veel meer blad hebben.
Als de beide goten weer schoon zijn, wil ik die van het huis ook doen.