dinsdag 28 november 2023

Van het oostfront

De Amerikanen zijn boos. Rusland heeft een Amerikaanse drone boven de Zwarte Zee neergehaald. Het is een Russische actie die onderdeel uitmaakt van het herwinnen van de hegemonie boven de Zwarte Zee.
Moskou heeft z'n strategie gericht op de energievoorzieningen van Oekraïne. Men wil bewerkstelligen, dat meer Oekraïense burgers zich gaan verzetten tegen Zelensky's politiek. 
O.a. vanwege de BRIC is men Amerikaanse dollars gaan dumpen. Sommige landen gaan over op de Chinese Yuan. Het betreft met name landen in Zuid Amerika, Azië en Afrika. Beleggers worden door hun adviseurs gewaarschuwd niet meer in de dollar te handelen.
Amerika en Duitsland willen de militaire steun aan Oekraïne afbouwen. De steun zal beperkt blijven tot voldoende wapentuig ter zelfverdediging. Of Oekraïne daarvoor nog voldoende militair personeel heeft, blijft een vraag. Deskundigen gaan er vanuit dat komend jaar 2024 er geen Oekraïens leger meer zal zijn.
Vanwege de angst dat Rusland Oekraïne zal inlijven / bezetten wil de EU vaart zetten achter het lidmaatschap van het in corrupte land. Maar Hongarije en Rutte liggen dwars. Maar Rutte heeft zoals gewoonlijk weer gelogen.
Jens Stoltenberg heeft aan EU vertegenwoordigers eindelijk toegegeven, dat de uitbreiding van de NAVO met Oekraïne de feitelijke reden was om een oorlog tegen Rusland te gaan voeren. Wel wat laat, want Angela Merkel had dit al vorig jaar toegegeven.