woensdag 15 november 2023

Een extra spant aangebracht

Na weer een ochtend in de loods, ben ik na de lunch op zolder aan de slag gegaan.
Op het zoldertje heb ik een aantal jaren geleden een vliering gemaakt. Bedoeld om de ruimte in de relatief hoge nok van het dak te benutten. Ik heb dat gedaan door balkjes van 7x4 cm op de gordingen links en rechts te plaatsen. Op die balkjes heb ik van osb plaat een vloer gemaakt. De balkjes liggen los op de gording. Ze worden bijeengehouden doordat ik de osb platen op de balkjes heb geschroefd. Zo kan de vliering eventueel ook gemakkelijk verwijderd worden.
Wat ik l die tijd in mijn achterhoofd heb gehouden, is dat de gording rechts enkel op de buiten- en een binnenmuur steunt. In het midden is geen spant. De gording links heeft twee extra spanten, vanwege een groot dakvenster. Die gording zal niet snel doorbuigen. Ik ben altijd van plan geweest om ook aan de rechterkant een extra spant aan te brengen. Dat idee werd verstrekt, toen bleek dat het dak al een ietsje doorgezakt was. Daar kwam ik achter tijdens het meten ten behoeve van de bouw van een vliering. Maar bruintje stond niet de aanschaf van zo'n balk (19x7x150) toe.
Dankzij het zaag en sloopwerk en een gulle zoon kon ik de beschikking krijgen over een balk met de gewenste maatvoering. Voor de lengte heb ik de afstand tussen de onderste gording en die daar boven gemeten. Dat heb ik bij de muren links en rechts gedaan. In beide gevallen ging het om precies 1,50 meter. Ik heb de extra spant ook precies op 150 cm ingekort. Voor de montage heb ik twee balkdragers gekocht. Ik wist dat ik die spant niet gemakkelijk in het midden tussen de beide gordingen zou kunnen krijgen. Omdat de bovenste (= de middelste van het dak)  ietsje, een paar millimeter,  was doorgezakt.
Maar een rubberen hamer bracht na een flink aantal klappen uitkomst. De onderste gording werd door een stevige paal op de betonnen zoldervloer gesteund. Dus die gording kon niet doorbuigen. Door de extra spant ertussen te slaan, is ligt de gording nu wel weer mooi waterpas. Nu kan ik het zwaardere materiaal ook aan de rechter kant van de vliering leggen. Zonder bang te hoeven zijn dat de gording op den duur zal doorbuigen. Nu nog een likje verf en dan is dat klusje ook weer gedaan.