donderdag 15 december 2022

Vreemde snuiters

Te veel mensen met een andere dan Nederlandse achtergrond gedragen zich als vreemde snuiters. Ik bedoel ermee, dat ze min of meer weigeren maatschappelijk mee te doen. Min of meer, want ze halen wel de krenten uit de euro-pap. Daar is dit land wel goed voor.
Ik snap overigens niet dat mensen zo gemakkelijk de regie over hun leven uit handen geven. Ze laten zich nog steeds leiden door gebeurtenissen uit een zeer ver verleden. Met alle gevolgen van dien voor henzelf en hun omgeving. Het is een zichzelf aangepraat pijn, dat ze van de ene op de andere generatie doorgeven. Ik moet er niet aan denken zo te willen leven. Er zijn in het nota bene veel recentere verleden ook in de Indische cultuur veel traumatische ervaringen opgedaan vanwege kolonialisme en slavernij. Maar daar loop ik niet dagelijks mee rond te zeulen en over te zeuren. Ja, zeuren. Dat vind ik. Ik ben ook niet zo van dat ikke zielig gedoe en steek graag mijn handen uit de mouwen.
De rellen na het verlies of winst van Marokko is ook zo'n voorbeeld. Het heeft niets met voetbal te maken, maar meer met een soort van frustratie, boosheid. Zoals te verwachten is he tin andere landen, zoals Frankrijk en België veel erger. Maar in Marokko zelf is het enkel feest. Ergo : de relschoppers reageren af.
Ik weet zeker dat de excuses voor de slavernij periode geweigerd zullen worden. Er valt anders niet meer te zeuren.