vrijdag 30 december 2022

Over en weer

De sancties tegen Rusland in de vorm van een prijsplafond voor olie, dreigen weer verkeerd uit te pakken voor de EU zelf. Rusland is van plan alle landen die zich conformeren aan deze prijsmaatregel per 1 februari 2023 helemaal geen olie meer zullen krijgen. Hoppa! Weer een schot in de eigen EU-voet.
Rusland is al een tijdje bezig de export van olie en gas richting Azië te verleggen. Daar is sprake van groeiende industrieën en economieën, terwijl de EU op dat gebied steeds meer wankelt.
Jens Stoltenberg (NAVO) wil Oekraïne net zo lang van wapens blijven voorzien, totdat Rusland de oorlog verliest. Het betekent wel, dat de NAVO lidstaten militair en defensief alsmaar verder uitgekleed zullen worden. Iets wat Rusland weer in de kaart kan spelen ofschoon Poetin nooit expansie politiek t.a.v. Europa bedreven heeft. De NAVO wel.
Zoals voorspeld door militaire deskundigen leiden de wapenleveranties enkel tot heviger militaire reacties van de kant van Rusland. De Oekraïense bevolking is het slachtoffer van deze westerse politiek en hun eigen leiders. De westerse beleggers in de wapenindustrie zijn content. Om de situatie wat te vergoelijken stuurt het westen kachels, aggregaten en hulpgoederen. Betaald met de grove winsten / uitkeringen van de wapenindustrie. De politiek zit nog vol uilen, die het ook bij de Arabieren verknoeid hebben :