vrijdag 30 december 2022

Geen vuurwerk

Zelf zijn we geen fans van vuurwerk. Nooit geweest. We hebben wel wat toegestaan aan onze kinderen. Meestal was dat siervuurwerk. Zelf vinden we het niet alleen een verspilling van geld, maar ook een vorm van overlast. We hebben sinds 1976 honden en af en toe ook een kat. Al waren zij niet bang voor de knallen, we kenden wel veel andere die wel angst hadden.
In diverse plaatsen is het afsteken van vuurwerk al langer aan de gang. Al erg vroeg dit jaar las ik geregeld reacties van hondeneigenaren over de overlast. Afgezien daarvan vind ik het afsteken van vuurwerk erg strijdig met de vele klachten, waarschuwingen en overheidsmaatregelen met betrekking tot het milieu. Voor mezelf zou ik het inconsequent vinden om wel blauwe diesel te tanken en/of veelvuldig de fiets te gebruiken, maar met Oud en Nieuw vuurwerk af te steken. Het is net alsof al die zuinigheid op ons milieu in een paar dagen legaal weggeknald wordt. Een voor ons milieu (waar de mens deel van uitmaakt) een zinloos en dus weer  verloren jaar. En dan heb ik het nog niet eens over al het afval dat velen in de straten achterlaten.
Bestaat echt schoon vuurwerk? Volgens mij niet. Er is wel 'ecologisch' vuurwerk. Maar dat is slechts minder belastend voor het milieu. Vaak hoor ik sussende opmerkingen over vuurwerk en ons milieu. Alsof het allemaal wel meevalt. Die klinken bij mij in de oren als toen ik nog op school zat : Oké, ik heb een vijf voor mijn repetitie, maar er waren klasgenoten met een vier en drie als resultaat. Dus valt het erg mee. Maar met vijven kwam ik geen stap verder.